16 Ocak 2013

Tarihimizdeki giysilere kısa bir yolculuk (4)

FİLİBELİMÜSLÜMAN: Fotoğrafta ortadaki tip, Filibeli Müslüman süvari tipi. Sağdaki Koyuntepeli, soldaki de Ahıçelebili bir Bulgar.
HASKÖYLÜ BULGAR, RUM VE MAKEDON KADINI: Ortada tipik giysileri ile Hasköylü bir Bulgar görünüyor. Soldaki Rum kadını ile sağdaki Makedonyalı kadının giysilerinin benzer hiçbir yanı yok.
 İŞKODRA’DAN ÜÇ FARKLI GİYSİ: Soldaki tekli resimde İşkodralı Müslüman bir hanım görülüyor. Üzerinde sokak kıyafeti ferace var.Ferace aynı zamanda yüzün örtülmesine de yarıyor. Diğer resimde ise İşkodralı Hıristiyan bir erkek ve kadın var.
İŞKODRALI ÇOBANLA KÖYLÜ KADINI: İşkodra köylerinden bir çoban giysisi ile bir köylü kadınının giysisi. Arnavut giysilerinin renk renk olduğu bilinen bir gerçek.
 İŞKODRALI HOCA VE PAPAZ: Soldaki hocanın başında beyaz bir sarık var. Sarığın içindeki fesin püskülü dışarı çıkmış. Belinde beyaz şaldan bir kuşak var. Şalvar giysiyi tamamlamış. Ortodosk papazının başında bir fes var.Sırtında da bir cüppe. Cüppenin içinde kruvaze bir yelek.
İŞKODRALI HANIMLAR: Sağ baştaki İşkodralı bir Müslüman kadın.Başında altın örme bir başlık var, Başlığın tepesinde gümüşten bir tepelik dikkat çekiyor. Ortadaki İşkodralı bir Hıristiyan bayan. Sol baştaki hanım ise bir köylü kadın.
 RUSÇUKLU BULGAR: Ortadaki hanım Rusçuklu bir hanım. Bulgar hanımı. Sağbaştaki ise Vidinli Hıristiyan erkeği. Sol baştaki de Vidinli Hıristiyan erkeği.
TUNA VİLAYETİ GİYSİLERİ: Osmanlılarda Tuna vilayeti diye anılan bölge bugünkü Bulgaristan. Fotoğrafta Sofyalı bir Bulgar hanımı ile bir erkeği görülüyor.
 YANYALI ÜÇ FARKLI KADIN: Sol baştaki Yanyalı bir Varak kadını.Valak Romanya kökenli azınlıklara verilen ad. Ortadaki Prevezeli bir hanım. Diğer kadın ise bir köylü kadını.
YANYALI BİR ARNAVUT AİLESİ: Erkeğin fesi koyu kırmızı. Püsküllü mavi. Püskül kökü altın. Giysileri altın işlemeli. Hanım da Yanyalı zengin bir hanım. Çocuk ise babasının kopyası gibi giydirilmiş.
Giysilere yolculuk devam edecek
 

Hiç yorum yok: